28 decembrie 2007

Elodio-jiji-pariso-britneyo-MANIA

Ce sa scrii pe blog cand te lasa talentul? Cand n-ai inspiratie? Apoi ii chiar banal de simplu. Exista o serie de subiecte nemuritoare in blogurile autohtone, care iti salveaza pielea de fiecare data, si care prind extraordinar la lumea innebunita dupa mondenitati, barfe si scandaluri.

Probabil ca nu te poti numi "blogger adevarat" daca n-ai scris in viata ta despre:
  • Elodia
  • Nea Jiji
  • Vadim si toata gasca de politicieni expirati
  • ultimul film buclucas al lui Paris Hilton
  • chilotii si plozii lui Britney Spears
  • dumele lui Basescu
  • cum si-o rupt picioru Tariceanu
N-am sa inteleg niciodata preocuparea asta exacerbata a populatiei referitor la subiectele astea ieftine si penibile. Nu inteleg cum a ajuns o tara intreaga innebunita, pentru ca o amarata de avocata o disparut pe nu stiu unde. Lasati femeia sa se odihneasca in pace, pe unde o fi ea. Toata lumea Elodia in sus, Elodia in jos... Pe baza lumii indobitocite de-a binelea de o televiziune de o calitate mult prea jenibila sa fie mentionata, unii devin faimosi pentru substantialele contributii aduse la dezvoltarea culturii romanesti: Balada Elodiei, Joc cu Elodia, Prajitura Elodia, etc.
Daca a ajuns ca o baba in tren sa o intrebe pe sormea daca nu ii Elodia cumva, ca parca seamana putin, apoi ce sa mai zic... Romania e inculta si proasta!

Ma gandesc ca e mai simplu sa zaci in fata tv-ului si sa primesti vesti gratuite despre Nea Jiji, Vadim, Basescu si Paris Hilton si Elodia, decat sa faci un mic efort sa deschizi si tu o enciclopedie, o carte, sa vezi un film bun, sa iti formezi o baza culturala, si astfel, subiecte de genul celora mentionate mai sus sa iti fie pur si simplu indiferente.

Propun marea miscare de nepromovare a acestor subiecte prin pur si simpla lor IGNORARE. Nu stiu daca merita sa iti poluezi blogul cu asa subiecte, doar de dragul popularitatii. Daca chiar nu aveti subiecte, apoi mai bine deschideti wikipedia si algeti un subiect la intamplare. Desi nu va avea atata popularitate, sigur va avea o catitate net superioara.

Spor la bloguiala!:P

21 decembrie 2007

Today la Powerplay :: The Kills - Call it Art

Melodia e un cover al piesei "Le chanson de slogan" (Serge Gainsbourg) si se gaseste pe compilatia Monsieur Gainsbourg Revisited, un album tribut lui Serge Gainsbourg, care consta intr-o serie de coveruri in limba engleza, inregistrate special pentru aceasta ocazie, de artisti din zilele noastre (The Kills, Placebo, Portishead, Tricky, Cat Power, Michael Stipe, Franz Ferdinand, etc)

Desi albumul a aparut in 2005, si desi stiam multe piese de pe el, abia acum cateva zile l-am ascultat cap-coada. Si m-a impresionat intr-un mod foarte placut coverul celor de la The Kills (care spre marea mea rusine nu il mai auzisem pana acum). Vocea lui Alison reuseste iar sa faca ravagii in catalogul meu cu obsesii.

Simt nevoia sa spun cateva cuvinte si depre The Kills, deoarece se numara printre trupele mele preferate. Sunt o trupa de garage-indie-rock, formata din VV(aka Alison Mosshart) si Hotel (Jamie Hince). Istoria lor a inceput in 2000, an in care cei doi s-au decis sa lase toata istoria lor muzicala in urma, si noul proiect sa devina "anul zero al carierei lor muzicale". De atunci cei doi ne incanta cu o combinatie foarte interesanta de minimalism, mister, agresivitate subtila, ritmuri obsesive, prestatii live senzationale si o voce absolut criminala.

Duo-ul va lansa anul viitor mult-asteptatul lor nou album, care se va numi "Midnight Boom", de pe care au lansat deja single-ul URA Fever, care beneficiaza de un videoclip foarte misto.

[The Kills - Call it Art]


Site oficial: www.thekills.tv (site foarte interesant - de vizitat in special galeria foto)

16 decembrie 2007

Vernisaj IrisPhotoClub la Casa Studentilor

Ma intorc din nou la o veche dragoste de-a mea... fotografia. De data asta am sa prezint artisti autohtoni, timisoreni chiar. Am vrut de mult sa scriu articolul asta, dar hmm... nu stiu de ce tot am amanat.

Un grup de fotografi timisoreni format din Alin Ciortea, Andrada Damianovskaia, Eduard Şchiopu, István Köllő, Marius Parghel, Ovidiu Cincheza, Peter Iancovici, isi prezinta lucrarile pe blogul IrisPhotoClub. Lucrari care pe mine m-au impresionat foarte mult. Apreciez extraordinar simplitatea fotografiilor, si sensibilitatea cu care sunt surprinse scene din viata cotidiana, scene din viata intima, scene din viata artistica, expresivitatea emotiilor umane, farmecul stradutelor medievale.



Daca v-au impresionat macar putin, va anunt ca Maine, Luni, 17 Decembrie, la ora 20.00 va avea loc un vernisaj la Casa Stundentilor cu temele "Reflexii" si "Nud". Va recomand cu cea mai mare caldura sa mergeti, macar din curiozitate daca nu din pasiune pentru fotografie. Sustineti arta romaneasca!

15 decembrie 2007

To be or not to be... GAY!

În urma numeroaselor discuţii şi dezbateri despre "being gay" la care am fost martoră, am rămas oarecum cu un gust amar... Observ continua reticenţă a oamenilor pentru gays, şi mai ales tendinţa multora de a vedea sexualitatea in alb şi negru: eşti sau nu eşti gay. Si ma intreb: Oare chiar trebuie să îţi răspunzi la întrebarea asta? Exită oare o linie separatoare atât de bine definita între a fi gay sau nu? Şi dacă totuşi, ai încerca să îti defineşti clar sexualitatea, oare ai putea sa o faci în cel mai corect mod posibil? Oamenii au nevoie de certitudini, dar oare aceste cerititudini te ajută, sau mai mult te împiedică sa îti trăieşti viaţa cum ai dori?

Să vedem ce zic şi oamenii experţi din domeniu despre asta. O categorisire oarecare...

Cristian Andrei susţinea în cartea sa, că din totalul populaţiei, 20% au preferinţe pentru acelasi sex . Din care doar 2% sunt pur homosexuali, iar restul de 18% sunt bisexuali.

Freud susţinea că bisexualitatea e un nivel de dezvoltare cat se poate de normal, şi că la un moment dat în viaţă, fiecare dintre noi are (adesea inconştient) momente de bisexualitate, în urma cărora concluzionează a fi hetero.

Scala a lui Kinsey
, care refuză categoric să categorisească oamenii în gay şi straight, şi chiar afirmă că un procentaj foarte mic din populaţie aparţine exclusiv uneia dintre aceste doua categorii. Majoritatea se situează de fapt undeva între 1 si 5.

0 - Exclusively heterosexual
1 - Predominantly heterosexual, only incidentally homosexual
2 - Predominantly heterosexual, but more than incidentally homosexual
3 - Equally heterosexual and homosexual
4 - Predominantly homosexual, but more than incidentally heterosexual
5 - Predominantly homosexual, only incidentally heterosexual
6 - Exclusively homosexual
X - Asexual

Dacă analizezi câţi oameni şi-au ratat căsniciile şi vieţile, doar din teama de a-şi recunoaşte propria natură şi a-şi urma propriul instinct... Poţi oare să simţi atâta timp atracţie pentru sex opus, pentru ca apoi să te intorci 180 de grade, şi să devii gay? Sa fii convins că ce ai trait până în momentul respectiv a fost greşit, dar acum ai ajuns pe calea cea bună? Poţi oare, pur şi simplu, să îţi negi o buna parte din viaţă, doar pentru a face parte dintr-o anume categorie?

Bisexualitatea a fost tot timpul văzută ca ceva ieşit din comun, ca o enormă deviaţie, ca ceva de genul "Doamne, dar nu le mai ajunge...". Dar până la urma e ceva foarte natural şi fluid. Oamenii au fost biologic proiectaţi pentru a fi atraşi de sexul opus. Dar daca există atracţie şi pentru acelaşi sex, trebuie oare negată cealaltă parte complet?

14 decembrie 2007

Un strop de melancolie: Vincent Delerm


Fac ce fac, si tot de artisti francezi scriu... Pe Vincent Delerm l-am descoperit intr-o noapte fara somn, cu chef de uitat pe TV5, unde dadusem peste o sesiune acustica. Intimitatea si melancolia cantecelor, sentimentul de liniste si armonie m-a fermecat imediat. Imi dadeau sentimentul unei plimbari pe inserat pe strazile singuratice ale Parisului, al unei cafenele retrase si intunecate cu muzica in surdina, al unei povesti de dragoste la sfarsit de septembrie...

Vincent este fiul scriitorului Phillipe Delerm. A debutat in 2002. Cantecele lui descriu in general scene din viata cotidiana, avand pe alocuri incursiuni umoristice, referiri la nume din lumea cinematografica, la viata pariziana. A fost recompensat cu doua premii in Franta pentru primul sau album.

Recomand cu cea mai mare caldura pe Vincent. Macar pentru diminetile ploioase, sau pentru serile cu visare...

Discografie:
  • Vincent Delerm (2002)
  • Kensington Square (2004)
  • Les Piqûres d'araignée (2006)
Myspace: http://www.myspace.com/vdelerm

Vincent Delerm et P. von Poehl - Marine (Spéciale duos 2007 - TV5)

7 decembrie 2007

A song called "Brian Molko"


Tocmai am descoperit cea mai stupida melodie pe anul asta... Cautand ceva pe youtube, am gasit o formatie, Impostora, care a scris o melodie cu numele "Brian Molko". Da, Brian Molko, ala de la Placebo. Mare ii gradina ta doamne...

Si ce versuri inspirate... Cred ca s-au gandit o saptamana sa le scrie:P


[Impostora - Brian Molko]



He's Brian Molko, he wants to be your friend
  The androgynous kind of man, as hot as he can
  He's Brian Molko, he wants to be your friend
  The androgynous kind of man, as hot as he can
  
  Stupid girl, d'ya wanna meet brian molko? (a-ham)
  Stupid girl
  - I wanna meet brian molko!
  
  More than meet him, i wanna hug him
  I wanna touch him, i wanna kiss him
  I wanna fuck him
  I wanna make him mine
  
  Stupid girl, d'ya wanna meet Brian Molko? (a-ham)
  Stupid girl
  - I wanna meet Brian Molko!

Festival de Film Français :: Nathalie...

.
Datorita fascinatiei pe care mi-o creaza cultura franceza, am dat si eu aseara pe la Festivalul de film francez. Film vizionat: Nathalie... Un film nici prea grozav, nici prea banal, nici imprevizibil, nici plicitsitor. I-as zice mai mult un "film de atmosfera". Impresioneaza prin eleganta, rafinament, putina ambiguitate, romantism pe ici pe colo si multa senzualitate.

Ideea filmului - chiar interesanta... : O femeie ajunsa pe la 40 de ani(Catherine), doctor ginecolog, ducand o viata anosta impreuna cu sotul ei, si avand indoieli asupra fidelitatii acestuia, decide sa angajeze o prostituata (Marlene), pentru a-i seduce sotul, prin intermediul careia isi doreste sa obtina cat mai multe detalii cu privire la viata sexuala si fanteziile acestuia. Marlene va juca rolul unei fete obisnuite, si se va prezenta cu numele de Nathalie.

Dar implementarea ideii... cam lasa de dorit: Modul in care Nathalie povesteste in detaliu scenele erotice dintre ea si sotul lui Catherine aduc a lecturari de pasaje din romanele siropoase ale lui Danielle Steel sau Sandra Brown. Istorisirile par putin nenaturale, si facute cu prea mult tam-tam, ceea ce pe mine m-am cam adus la o stare de saturatie la un moment dat. Eram chiar curioasa de sexul scenaristului. Tare as fi zis ca era o femeie. Oarecum.... Scenariu e facut in colaborare cu 2 barbati si o femeie: Anne Fontaine, care este si director al filmului. That makes sense...

Pe parcurs, cele doua devin foarte apropiate, Marlene reusind sa o scoata pe Catherine din rutina zilnica, retrezindu-i pofta de a experimenta senzatii noi. Mi s-a parut geniala ideea mentionarii a Joy Division, de catre un tip ambiguu cu care Catherine avusese o aventura. Si melodia "Boogie Street" a lui Leonard Cohen a picat cum nu se putea mai bine.

Finalul m-a dezamagit putin. A fost banal. Eu personal, mi-as fi imaginat infiriparea unei povesti de amor intre cele doua eroine, sau macar intre Marlene si sotul Catherinei. In fine... poate am o imaginatie prea bogata:P

Oricum, filmul merita vazut macar pentru cele doua prezente feminine fascinante: pentru eterna eleganta si aerul misterios al lui Fanny Ardant (Catherine), si pentru melancolia privirii si suavitatea Emmanuellei Béart (Marlene). Rafinamentul si discretia activitatii localului in care lucra Marlene sale este iarasi de remarcat. Tipic frantuzesc...

Per total as zice ca a fost un film interesant, placut... Am observat totusi un fenomen interesant la cinematograf: Mare parte din cei care ieseau de la film se chinuiau sa isi etaleze (dupa puterile si accentul lor) vastele cunostinte la fraceza... Propun sa mai fie si un festival al fimului romanesc, sa-si revina oamenii din snobism, nu de alta:P

6 decembrie 2007

Leapsa :: Za Tag

Am primit leapsa asta de la dragutele de DUDE. Scuze dudelor de intarziere, abia azi am vazut leapsa. In ultimul timp am dat mai rar pe mon propre blog:P Si felicitari pt alegerea subiectului. E fain. Ok, acu sa trecem la chestionarea propriului eu... RING RING!!

BEST
1. Male friend: hard to decide...
2. Female friend: Joana & Delia
3. Vacation: pe munte
4. Age: 20
5. Memory: pending... (in a positive way)

WORST

1. Time of day: 6.30, cand suna ceasu:D
2. Day of the week: Marti
3. Food: creier
4. Memory: some stupid trip...

LAST

1. Person you saw: umm... nush cum o chema:D
2. Person you talked to on the phone: Mishi
3. Hugged: my sis
4. Text messaged: Criss
5: IM: Mishi


YESTERDAY
1. What did you do: am fo la toate cursurile (minune)
2. Who were you with: colejii mei invatzacei & Mr Vladu
3. Bad/Good day: gooooood
4. Lost something: my mind...
5. Fall out with someone: not that i remember:P

TODAY

1. What are you doing now: imi cad ochii in gura
2. Today in general: a lot of skul, sleeping, singing, eating, movie-ing
3. Wearing: my sexiest outfit:P
4. What did you eat for lunch: mushrooms & chicken
5. Better than yesterday: no

TOMORROW

1. Is: Friday
2. Got any plans: i hate plans, but... sleep, sleep, sleep, maybe some studying... and a movie?
3. Getting Lucky: dunno
4. Dislikes about tomorrow: lenea ce-o sa fie
5. Do you have work: hoho... si inca cum:P

FAVORITES

1. Number: 12
2. Song: pt azi: The Smiths - There is a light that never goes out
3. Colour: burgund, black, aubergine, red
4. Season: depends... right now: autumn; usual: spring; rarely: summer; never: winter
5. State: La France, toujours la France...

CURRENTLY

1. With someone: no
2. Missing someone: ma conscience...
3. Mood: dizzy, confused
4. Wanting: fckin get some sleep... (as usual)

Oki, doki... done! Leapsa mai departe o pasam la Monsieur Mishi... ;) Si acu... la culcare!! Tye tye!