26 noiembrie 2008

PJ Harvey - Angelene

.

Feelings of guilt
Distroy what has built
The flower of love
A hand from above

A song and a queen
A sin... Angelene
Memories of a light
Shivers of a night


PJ Harvey - Angelene (live)



12 noiembrie 2008

Neil Young - Like a Hurricane

Te uiţi din nou afară la grămada de frunze aurii atârnate de crengi, scăldate în soare şi te gândeşti că în curând se vor transforma într-o pastă neagră şi îngheţată. Şi îţi aduci aminte de sufletul tau, trist şi singuratic, şi de tornada de întamplări ce ţi-a dat peste cap zilnica şi silita luptă anti-rutină. A venit atât de libertină, atât de fragilă, atât de năucitoare, încât simiţi în orice moment că va pleca spre zări străine, lăsându-te să te întorci la chinul pustiu pe care îl îmbrăţişezi zilnic. Te întrebi dacă nu e o altă halucinaţie a disperării tale...

"I am just a dreamer, and you are just a dream..."

Îţi vine din nou o melodie în minte, o melodie care nu ştii exact în ce fel şi de ce se potriveşte, dar simţi că are aceeaşi vibraţie cu a sufletului tău. It's the one... at least for today.

[Neil Young - Like a Hurricane]

9 noiembrie 2008

Lush - Ladykillers

.

Astazi la melodia zilei avem... Lush cu unul dintre cele mai mare hituri al lor, Ladykillers.

Lush au fost o formatie de shoegaze, britpop, dream-pop britanica, ce a activat din anul 1988 pana in 1996. Odata cu lansarea primului lor EP, numit Scar, in 1989, trupa a devenit una dintre cele mai vandute din scena indie in UK.

Al doilea album, Spooky, lansat in 1992 a starnit multe critici datorita producatorului Robin Guthrie, care a fost acuzat ca a indepartat foarte mult soundul albumului de idea originala a trupei, facandu-l sa sune foarte similar cu muzica celor de la Cocteau Twins.

Anul 1996 reprezinta un an crucial pentru trupa, deoarece au loc doua evenimente foarte importante: lansarea celui mai bine vandut album de pana atunci, Lovelife (de pe care face parte si Ladykillers), si moartea bateristului Chris Acland, lucru ce duce la destramarea trupei.

Trivia:
Coverul celor de la Lush a melodiei The Rubinoos - I Wanna Be Your Boyfriend, (reintitulata I Wanna Be Your Girlfriend) a fost citata intr-un proces intentat de catre Rubinoos lui Avril Lavigne, deoarece piesa semana foarte mult cu melodia Girlfriend a domnisoarei.

[Lush - Ladykillers]

7 noiembrie 2008

Serge Gainsbourg

.

In perioada 22 octombrie 2008 - 1 martie 2009 in Paris, la Cite de la Musique, se desfasoara un program special dedicat lui Serge Gainsbourg (1928 - 1991) ce cuprinde concerte tribut, expozitii, proiectii de documentare, de filme, recitari de poezie, toate puse laolalta pentru a descoperi si explora personalitatea celei mai mari figuri artistice din Franta din secolul XX.



Pentru cei ce nu-l stiu pe Serge Gainsbourg, e important de precizat ca a fost un artist desavarsit al Frantei, un om ce a avut o influenta imensa asupra multor muzicieni contemporani. Importanta sa ar putea fi comparata cu cea a lui Bob Dylan, Patti Smith sau Leonard Cohen din lumea vorbitoare de limba engleza.

Lucrarile sale artistice pornesc de la pictura, in anii de inceput, se concentreaza masiv pe muzica si poezie si experimenteaza cu cinematografia spre final.

In cariera sa muzicala a explorat teritorii foarte vaste, de la vechiul chanson frantuzesc la jazz, de la raggae la rock'n'roll, de la muzica de orchestra la muzica electronica, pop, funk si bossa nova. E renumit pentru transpunerea in raggae a clasicului cantec national
La Marseillaise, pentru duetul cu Jane Birkin, Je t'aime... moi non plus, catalogat ofensiv de catre Vatican si ajuns #1 in UK, pentru duetul cu fiica sa numit Lemon Incest, pentru relatiile sale cu Jane Birkin si Brigitte Bardot, pentru atitudinea sa de bad-punk, pentru spiritul sau liber si nesupus, etc, etc...

A murit in
1991 de infarct, iar daca ar mai fi trait, anul acesta ar fi implinit 80 de ani.



Din programul acestui eveniment am remarcat niste documentare si filme ce cu siguranta ar fi interesant de vazut pentru cei ce vor sa cunoasca mai mult despre Gainsbourg.

  • Dernières nouvelles des étoiles (Film de Babeth Si Ramdane, Franta, 2000) -Marturisiri ale apropiatilor artistului ce releva imensa lui tandrete, generozitate si umor.
  • Les Quatre Vérités (Film de Jacques Busnel si André Flédérick, Franta, 1967) - Interviu cu Serge Gainsbourg: suvenirurile sale de familie, debuturile sale muzicale, cariera sa de actor si munca de compozitor de muzica de film.
  • Enquête sur une vie d’artiste (Emisiune de Pierre Desfons, Franta, 1982) - Serge Gainsbourg a scris scenariul si muzica acestei emisiuni consacrate vietii sale. El angajeaza un detectiv privat pentru a investiga despre "Gainsbarre".
  • Les Livres de ma vie (Emisiune a "Bibliothèque de poche", Realizata de Yannick Bellon, Prezentare: Michel Polac, Franta, 1968) - Gainsbourg rememoreaza operele pe care le-a apreciat intr-un mod deosebit.
  • Melody (Realizat de Jean-Christophe Averty, Muzica de Serge Gainsbourg si Jean Claude Vannier, Franta, 1971) - Adaptare dupa primul album-concept al lui Serge Gainsbourg: L’Histoire de Melody Nelson.
  • Filmul preferat al lui Serge Gainsbourg : Scarface
  • Je t’aime moi non plus (Film de Serge Gainsbourg, Franta, 1975) -Drama intima intre doi camionagii homosexuali si o tanara femeie androgina.
  • Anna (Film de Pierre Koralnik, Muzica originala de Serge Gainsbourg, Franta, 1967) - Comedie muzicala ce descrie o dragoste deziluzionanta intre un fotograf de succes si o femeie aflata in cautarea sensului vietii sale.
  • Cannabis (Film de Pierre Koralnik, Muzica de Serge Gainsbourg si Jean Claude Vannier, Franta/Germania/Italia, 1970) -Cannabis nu e un film despre droguri, ci un thriller baroc ce aduce impreuna cuplul cel mai stralucitor al epocii: Jane Birkin si Serge Gainsbourg. Un film insolit si inclasabil.

Desigur, multe dintre acestea sunt documentare greu de gasit, dar pentru anul 2009, scenaristul Joann Sfar a pregatit un film biografic despre Serge Gainsbourg, cu Éric Elmosnino in rolul principal. Filmul se va numi Serge Gainsbourg : vie héroïque. Abia astept sa apara...

Si acum ca ati citit destul, va las cu Comic Strip, o adorabila melodie interpretata de celebrul si hyper-simpaticul cuplu Gainsbourg & Birkin.