19 mai 2008

Alexandru Andries


Ieri m-am gasit rasfoind prin paginile muzicii romanesti. Cautam ceva... nu stiu exact ce. Ceva sa ma surprinda. Recunosc ca nu am dat multa vreme atentie muzicii romanesti. Primul motiv ar fi ca 90% din ea reprezinta o copie foarte prost lucrata a ceea ce se face in afara. Al doilea nu-mi vine in minte, dar se invarte tot pe acolo...

In fine, si asa am dat peste un nume, foarte cunoscut de altfel: Alexandru Andries. Recunosc ca in afara de Cea mai frumoasa zi nu imi sunau prea cunoscut alte melodii. Dupa ceva auditii... hmm, parca avea o usoara aroma de jazzy Leonard Cohen, mai ales pe melodia Cantecul Zero, in care versurile "e bine, nu e bine", "te vreau, nu te vreau" m-a dus foarte rapid cu gandul la "i need you, i don't need you" din Chelsea Hotel #2 al domnului Cohen. Cum ziceam... romanului ii sade bine copiatul.

Oricum, muzica domnului Andries m-a facut macar sa vreau sa mai ascult, sa vreau sa inteleg mai mult din ea, pentru ca, intr-adevar nu suna deloc rau, si are versuri destul de tricky, inteligente. Are putin o tenta repetitiva in liniile melodice, dar banuiesc ca e de inteles ca atunci cand scoti 3 albume pe an (ma minunez fantastic, pentru ca altora le ia cam 3 ani sa faca un singur album) sa nu fie selectia prea drastica la capitolul "ce melodii punem pe album". Deci, mai apar si rebuturi, inevitabil.

Am ramas putin surprinsa cand am aflat ca domnul Andries a facut Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu", unde a fost si profesor universitar o perioada. Un "inginer-artist" sa zic asa. Tot respectul.

Ok, si sa nu mai lungim treaba (de cand n-am mai scris un post asa de lung:D) va las cu Cea mai frumoasa zi, o piesa careia in sfarsit am ajuns sa ii gasesc intelesul. Am o vaga idee ca ar fi despre infidelitate. Foarte bine scris, domnu Andries!


3 comentarii:

Anonim spunea...

nu-mi vine sa cred:) si tu asculti piesa ? ii fenomenala ! nice..

miclowan spunea...

inca e conferentiar (sau asa stiam), are foarte multe piese, are si albume care au aparut in editii limitatew si iti este imposibil sa le gasesti, a da, si are concerte live mult peste media folkistilor romani

Susana spunea...

@laur: da de ce nu-ti vine sa crezi, ma rog?:D Nah, ca ascult si muzica mai ne-ciudata:P
Piesa ii super-fenomenala, si deja o stiu pe de rost de atata ascultat:D :x

@miclowan: mai e conferentiar? habar n-am...:D Pai probabil ca ar mai fi, ca din muzica nu prea se poate trai pe la noi:( Sau poate are nenea vreo dugheana in piata?:p

Eu am gasit pe net la cineva toata discografia. E impresionanta. Cred ca are peste 30 de albume (Dumnezeule!) De unde atata inspiratie?

Si de live... as vrea sa il vad cat mai curand.:D

Si merci de commenturi, both of you.