15 decembrie 2007

To be or not to be... GAY!

În urma numeroaselor discuţii şi dezbateri despre "being gay" la care am fost martoră, am rămas oarecum cu un gust amar... Observ continua reticenţă a oamenilor pentru gays, şi mai ales tendinţa multora de a vedea sexualitatea in alb şi negru: eşti sau nu eşti gay. Si ma intreb: Oare chiar trebuie să îţi răspunzi la întrebarea asta? Exită oare o linie separatoare atât de bine definita între a fi gay sau nu? Şi dacă totuşi, ai încerca să îti defineşti clar sexualitatea, oare ai putea sa o faci în cel mai corect mod posibil? Oamenii au nevoie de certitudini, dar oare aceste cerititudini te ajută, sau mai mult te împiedică sa îti trăieşti viaţa cum ai dori?

Să vedem ce zic şi oamenii experţi din domeniu despre asta. O categorisire oarecare...

Cristian Andrei susţinea în cartea sa, că din totalul populaţiei, 20% au preferinţe pentru acelasi sex . Din care doar 2% sunt pur homosexuali, iar restul de 18% sunt bisexuali.

Freud susţinea că bisexualitatea e un nivel de dezvoltare cat se poate de normal, şi că la un moment dat în viaţă, fiecare dintre noi are (adesea inconştient) momente de bisexualitate, în urma cărora concluzionează a fi hetero.

Scala a lui Kinsey
, care refuză categoric să categorisească oamenii în gay şi straight, şi chiar afirmă că un procentaj foarte mic din populaţie aparţine exclusiv uneia dintre aceste doua categorii. Majoritatea se situează de fapt undeva între 1 si 5.

0 - Exclusively heterosexual
1 - Predominantly heterosexual, only incidentally homosexual
2 - Predominantly heterosexual, but more than incidentally homosexual
3 - Equally heterosexual and homosexual
4 - Predominantly homosexual, but more than incidentally heterosexual
5 - Predominantly homosexual, only incidentally heterosexual
6 - Exclusively homosexual
X - Asexual

Dacă analizezi câţi oameni şi-au ratat căsniciile şi vieţile, doar din teama de a-şi recunoaşte propria natură şi a-şi urma propriul instinct... Poţi oare să simţi atâta timp atracţie pentru sex opus, pentru ca apoi să te intorci 180 de grade, şi să devii gay? Sa fii convins că ce ai trait până în momentul respectiv a fost greşit, dar acum ai ajuns pe calea cea bună? Poţi oare, pur şi simplu, să îţi negi o buna parte din viaţă, doar pentru a face parte dintr-o anume categorie?

Bisexualitatea a fost tot timpul văzută ca ceva ieşit din comun, ca o enormă deviaţie, ca ceva de genul "Doamne, dar nu le mai ajunge...". Dar până la urma e ceva foarte natural şi fluid. Oamenii au fost biologic proiectaţi pentru a fi atraşi de sexul opus. Dar daca există atracţie şi pentru acelaşi sex, trebuie oare negată cealaltă parte complet?

7 comentarii:

Mihai Martin spunea...

Hmmm... uite ca mi-am luat 10 secunde pentru a scrie cele 6 caractere. :)

Cred ca ai dreptate si atunci o sa-mi recunosc si eu 1-le din scara Kinsey. Cand am inceput sa citesc chiar m-a dus gandul la el si speram sa fi scris ceva de asta. Ar trebui sa vad si filmul... :( Stiu destule despre Kinsey, dar ala mi-o scapat. (asta ii scrisa si pentru a primi aplauze ca sunt informat desi nu am vazut 'filmul' :P - exista playboy... acolo am citit un mic rezumat :D)

Freud are si el dreptate, doar ca majoritatea sunt asa speriati pentru a recunoaste chiar si fata de ei insisi acele momente. Ceea ce e phhhhhh >:P

...Cum sa-ti pui la indoiala orientarea sexuala pentru ca ti-o placut odata un tip? Adica... ii simplu: iti plac fetele? DAAA.../ Esti straight(/bi). Nu trebuie dupa o chichineata sa te sperii!

Fa ce simti! Asa e de trait..nu are rost sa iti impuni nimic. Vrei sa iei o <> mare in derriere? Pai.... :))))

Dar poate ca tanara generatie va fi mai relaxata... (adica NOI); deja o groaza de persoane au recunoscut inclinatii bi - si ce-i cel mai fain: majoritatea erau fete! :)) (nici un tip n-o sa renunte la ideea unui threesome, iar daca zice cineva ca 'nu-i asa'... f* you, liar! :)) )

Un alt comediant zicea de bisexuali doar 'Pick a hole!' :))

Susana spunea...

Ma bucur ca mai exista si oameni deschisi la minte pe lumea asta...

Pot sa confirm si eu ca am auzit mai multe fete recunoscand inclinatiile bi. De admirat... Apreciez oamenii care au puterea sa se accepte asa cum sunt. Mishi... tu esti primul tip cu tupeu! Bravo.

Si acu... ar fi cazul sa imi recunosc si eu 1 (ok, poate spre 2 putin) pe scala lui Kinsey... Asta e, asta sunt eu. Fetelor, nu fugiti. Nu musc. =))

Clover Shaped Screwdriver spunea...

Unii incearca ata de tare sa se convinga pe ei si cei din jur ca sunt straight, incat de cele mai multe ori uita sa mai fie ei insisi. =(
Daca aveti chef si rabdare va rog sa vizionati urmatorul videoclip, marca Sigur Ros:
http://www.youtube.com/watch?v=I30H7mhfLe8
E trist, dar transmite multe.

Susana spunea...

Wow, Sigur Ros... Cool!
F fain clipu. A pleasure watching. Imi place idea, f sensibil ;) Merci.

super_rainbow spunea...

"si ce-i cel mai fain: majoritatea erau fete! :))" Huh ce m-am saturat de chestia asta...de ce e mai ok k o tipa sa fie bi decat un tip? si de ce barbatii astia insista atat cu fanteziile lor plictisite?...

Mihai Martin spunea...

De ce? simplu :P

Fetele reprezinta sexul frumos :))... deci e... frumos :))))) Poate si de-aia fetelor nu le e atat de rusine sa recunoasca deschis tendintele bi :P Baietii se sperie si le neaga :D

Iar mai apoi ai tot auzit asta pentru ca 'tipii' isi exprima mult mai des fanteziile... verbal, ma refer. Facem publicitate - agresiva :P. Filmele iarasi sunt majoritatea facute pentru satisfacerea egoului... masculin. Peste tot e vorba de asta... umplem piata.

Fetele sunt mai discrete si nu isi comercializeaza atat fanteziile. Nu te mira ca inca gasesti tipi care habar n-au ca fetele au o groaza de fantezii erotice, nu? ... De ce?

super_rainbow spunea...

Da, umpleti piata nu neaparat fiindca noi suntem mai discrete, ci fiindca barbatii detin controlul peste tot din pacate...datorita puterii economice...which sucks